"Когато нарекох нашия тим с името "Духът на долината" /The Spirit of the Valley/ осъзнах, че има много смисъл в него:
- в него е синтезиран духът на много хора, за да се достигне тази визия и това изпълнение на болида;
- "Духът на долината" е символ на Долината на розите - красота, стил и екологичност.", споделя директорът на ПГТТМ д-р инж. Дечко Пейчинов.


В изпълнението на проекта на Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт взеха участие повече от 30 ученици, някои от които вече бивши, като 5 от тях са момичета. От идейния проект до готовото изделие ни бяха необходими 3 години усилена работа, като година и 3 месеца от тях в условия на Ковид.

Болидът е с електрическа батерия. Формата на "Духът на долината" наподобява формата на капка, защото капката има най-малко съпротивление във въздуха. Особено трудно беше да създадем болид с тази футуристична форма, защото по корпуса почти няма прави повърхности.

Тестовете на болида предстоят. На 14 май 2021 година "Духът на долината" бе презентиран на специална тържествена церемония на сцената в Дом на културата Арсенал" - Казанлък по повод 65 годишнина на нашата професионална гимназия.

Екипът на гимназията има големи надежди за успешно представяне в европейския формат на състезанието "Shell Eco-marathon", защото формата, изпълнението и визията на проекта заслужават да бъдат част от автомобилната концепция на "Shell Eco-marathon".WWW.PGTTM.COM © ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТРАНСПОРТ И ТРАНСПОРТЕН МЕНИДЖМЪНТ - КАЗАНЛЪК