ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт с втора награда от Национално състезание

На 17 февруари в ТУ-Варна се проведе Национално състезание „Най-добра иновативна идея“. В Националното състезание участваха 95 ученици в 22 отбора от цялата страна. Професионална гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт участва  с две иновативни идеи:

-      Принт корект

-      Невидим противогаз

alt


Учениците ни презентираха идеите си пред авторитетно жури от 8 хабилитирани преподаватели от ТУ-Варна.

Единственият отбор, който демонстрира идеята си с действащ макет, бе нашата гимназия. Пред повече от 100 зрители и жури в аулата на университета учениците от първия ни отбор – Габриела Йорданова и Зорница Маринова представиха идеята си за иновативно решение на лазерен принтер.  Предложението позволява отпечатване или копиране на лист, който може да бъде изтрит с гумичка и по този начин се дава възможност да се поправи грешка или да се премахне част от текста на страницата и след корекция да се пусне отново на печат. Това ще даде възможност за икономията на хартия, което е крачка при  решаване на глобален проблем за човечеството, а именно - запазване на белите дробове на планетата.

Вторият ни отбор в състав Валентин Златанов и Слави Андреев  представи иновативна идея за пречистване на въздуха в обществения транспорт. Чрез електрическо захранване на принципа на динамото в автобусите на градския транспорт ще се подава пречистен въздух през воден филтър. Твърдите и вредни частици на въздуха в големите градове ще бъдат пречиствани от адаптивна система, която ще се приспособява при бързо и произволно изменящи се външни условия, за да подава пречистен въздух в градския транспорт чрез така наречен „невидим противогаз“.

И двата ни проекта представиха предложения за решение на глобални проблеми за планетата ни, което бе оценено достойно от журито на състезанието и провокира журналистите, отразяващи събитието.

Учениците ни са приети за студенти в ТУ-Варна, независимо че са в 10 клас и мястото им ще се пази до дипломирането им. А отборът на „Принт корект“ зае второ място на Националното състезание и учениците Габриела Йорданова и Зорница Маринова получиха специални сертификати за предложената иновация.

Цялата организация по представяне на иновациите и подготовката на учениците за състезанието бе под ръководството на преподавателката по икономически дисциплини в гимназията Петя Байкова. Това е поредната достойна изява на наши ученици под ръководството на  Петя Байкова. През месец декември ученикът Росен Марианов постигна оценка 6.00 в Националното състезание по финанси и счетоводство в УНСС и  получи своя сертификат лично от зам. ректора на обучението в ОКС „бакалавър“ доц. д-р Миланка Славова в УНСС.

alt

alt

altОткрийте ни във ...

ТОП НОВИНИ

ПГТТМ чества своя 60-годишен юбилей

От своето създаване през 1956 г. до днес училището премина през много етапи на трансформация и се превърна в модерно конкурентоспособно учебно заведение с утвърден престиж и авторитет в бързо изменящите се условия на образователно-възпитателния процес, способно да формира у учениците знания, умения, национални и общочовешки добродетели при подготовката им за социализация и професионална реализация.

Продължава >>>Състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС” - 2016

Най-добрите в състезанието тази година са: Стоян Стоянов, Росен Иванов, Иван Кирчев, Георги Георгиев – всички са от специалност „Автотранспортна техника“. Победителите съставят училищният отбор, който ще представя ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт на регионалното състезание на 25. и 26. март 2016 г. в гр. Бургас.


Продължава >>>

Търсене

www.kazanlak-bg.info